+90 312 911 6060 serkan@weteknoloji.com

DAS – Doğrudan Bağlantılı Depolama – Direct Attached Storage

DAS, direct attached storage teriminin kısaltmaları ile oluşturulmuş bir terimdir. Doğrudan bağlantılı depolama anlamına gelen DAS bir server’a veya bir bilgisayara doğrudan bağlanan dijital depolama alanlarına verilen addır. Diğer bir deyişle DAS depolama ağının bir parçası değildir. DAS’ın en yaygın örneklerinden birisi dışarıdan laptop veya masaüstü bilgisayarlara bağlanan depolama alanlarıdır, yani harici hard disklerdir. Pratikte bu terim server’lara doğrudan bağlanan doğrudan bağlamalı dizilere ithafen kullanılmaktadır. DAS terimi diğer ağ depolama yöntemleri olan SAN ve NAS cihazlarından ayırmak üzere tanımlanmış bir terimdir.

NAS-Diagram-932x523

DAS cihazlarının çalışma prensibi

DAS tek bir sürücüye veya birbirlerine bağlı olan bir grup sürücüye itafen kullanılabilen bir terimdir. Birbirine bağlı sürücülere örnek olarak RAID dizilerini gösterebiliriz. Ek olarak, DAS cihazları ayrıca bir PC veya server içerisine de yerleştirilebilir(harici hard disklerde de olduğu gibi). Bu cihazları ayrıca PC veya serverların dışına yerleştirme de mümkündür(harici hard diskler ve depolama uygulamalarında olduğu gibi). Çoklu sistemler her bir PC veya server depolama cihazlarına ayrı bir bağlantıya sahip olduğu sürece aynı DAS cihazlarını kullanabilirler.

DAS’ın başlıca faydaları arasında sadeliği ve uygun maliyeti gösterilebilir. NAS ve SAN cihazları gibi ağ depolama sistemlerinin kurulumu, DAS’a göre daha fazla planlama gerektirir. Bu sistemlerde planlamanın yanı sıra satın alma, ağ donanımının kurulumu, routers ve switchlerin kurulumu ve ek olarak da doğru bağlantı kablolarının düzenlenmesi gibi ek işlemler gerekmektedir. Karşılaştırma yapabilmek için, çoğu PC’nin ve çoğu server’ın içinde DAS sistemiyle geldiğini söyleyebiliriz. Ayrıca daha fazla doğrudan bağlamalı depolama birimi eklemek isterseniz; yine karşılaştırma yapma için, SAN ve NAS çözümleri genelde yönetim için bir yazılıma ihtiyaç duyarlar ve söz konusu yazılımın da incelenmesi gerekmektedir.

storage

DAS, SAN ve NAS arasındaki farklar nelerdir?

Bilgisayarların ilk zamanlarında, DAS tercih edilebilecek tek depolama yöntemiydi. Hatta DAS yani doğrudan bağlantılı depolama terimi geleneksel depolama sistemleri ile SAN ve NAS cihazları gibi geleneksel olmayan depolama yöntemlerini birbirlerinden ayırabilmek için sonradan oluşturulmuş bir terimdi.

NAS (ağ bağlantılı depolama sistemi) bir ağa bağlı olan son kullanıcılar için dosya-seviyesinde paylaşım ve depolama imkanı sunmaktadır. NAS’ın DAS’a göre avantajı çok sayıda kişi için dosya paylaşma yöntemini basitleştirerek klasik dosya server’larına göre daha hızlı bir performans sunmasıdır.

SAN (depolama alan ağı) bir veri merkezindeki server’lar için blok-seviyesinde depolama sağlayan ağ depolama sistemlerine referans vermektedir. Çok sayıda server’ı bulunan büyük işletmeler için, SAN, DAS’a göre daha iyi performans ve esneklik sağlar. Bununla birlikte SAN donanımlarının pahalı olduğunu da ekleyelim.

Çoğu SAN ve NAS cihazları DAS cihazları olarak da kullanılabilmektedir. Aralarındaki temel fark doğrudan server’a mı bağlandıkları yoksa router ve switch’ler aracılığıyla ağa mı bağlandıklarındadır.

StorageReview-Drobo-Gen3-USB3-DAS-Front

Doğrudan bağlamalı depo uygulamaları

Bir DAS cihazının kurulumu genelde oldukça basittir. Bir PC satın aldığınızda, DAS bu bilgisayar içerisindeki sabit sürücüdür. Eğer laptop veya masaüstü bilgisayarınıza birden fazla doğrudan bağlantılı depolama cihazı eklemek isterseniz, bu işlemi harici sürücüler aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

DAS ayrıca pek çok server içerisinde de yer almaktadır. DAS cihazlarını server’lara bağlamak onları bir PC’ye bağlamaktan bir miktar daha karmaşıktır diyebiliriz. Fakat SAN veya NAS sistemlerini bağlamaktan da daha kolaydır. Çükü router ve switch benzeri cihazları satın almanıza ve bir ağ tasarlamanıza da ihtiyaç duymaz.  Server tipine de bağlı olarak, DAS’ı server kasasına ek bir sürücü olarak eklemeniz de söz konusudur. Diğer zamanlarda ise, DAS ayrı bir kasa da ikamet eder. DAS’ı ayrıca depolama uygulamaları olarak doğrudan server’larınıza bağlamak için de satın alabilirsiniz. DAS kurulumu bazı ayarların yapılmasına ihtiyaç duyabilir, fakat çoğu IT çalışanı bu ayarların yapılmasını dışarıdan bir yardıma ihtiyaç duymaksızın kendi kendine halledebilir.

DAS kullanımı oldukça basittir. Normalde dosyaları nasıl kayıt ediyorsanız, bu teknolojide de o şekilde kaydedersiniz. İşletim sisteminiz, DAS içerisinde tutulan dosyalarınızda silme, yeniden adlandırma, görüntüleme ve diğer işlemleri uygulama seçeneklerini size sunacaktır. DAS cihazları PC’lere ve serverlara çok sayıda protokol aracılığıyla bağlanabilir. Bunlar arasında eSata, SCSI, SAS gibi protokoller yer alır.

 

 

WhatsApp WhatsApp 'dan yazın.