+90 312 911 6060 serkan@weteknoloji.com

Ağ Bağlantılı Depolama Nedir?

Ağ bağlantılı depolama İngilizce adıyla network-attached storage yani kısaca NAS, standart bir Ethernet bağlantısı ile dosya paylaşımına bağlı depolama imkanı tanıyan, yerel bir ağda çalışan dosya depolama cihazıdır. NAS cihazlarının bir klavyesi veya bir ekranları yoktur ve tarayıcı temelli bir program aracılığıyla yönetilirler. LAN içerisindeki her bir NAS bağımsız bir ağ noktasında ikamet eder ve kendi IP adresine sahiptir.

620_JetStor_NAS_1600S_Front

NAS’ın en önemli faydalarından birisi ağ üzerindeki çok sayıda kullanıcının aynı dosyalara erişimini sağlamaktır. NAS’dan önce şirketlerin belki yüzlerce ve hatta binlerce ayrı dosya serverları bulunmaktaydı. Bunların her biri ayrı ayrı düzenlemelere sahipken ayrı yerlerde tutuluyorlardı. Günümüzde daha fazla dosya kapasitesine ihtiyaç duyulduğunda, NAS uygulamaları daha geniş disklere sahip olacak şekilde genişletilebilirken bu uygulamaları ayrıca kümelerle birlikte dikey veya yatay ölçeklenebilirlik şekilde ayarlamak da mümkündür. Çoğu NAS üreticisi bulut depolama sağlayıcıları ile ortak olarak müşterilere dosyalarını yedeklemek için disk içerisinde ekstra bir alan da sağlamaktadır.

NAS bölümleri kullanır

Evde, NAS’lar genelde otomatik yedekleme işlemi ve görüntü, video, ses kaydı gibi medya dosyalarının depolanması ve kullanılması için tercih edilir. NAS’lar çoğu akıllı evde, ev bileşenleri arasında yer alan akıllı TV’lerin, güvenlik sistemlerinin ve diğer internet şeylerinin (internet of things – IoT) merkezi depolama işlemi için kullanılırlar.

Firmalarda ise, bir NAS dizisi arşivleme işlemi için bir yedekleme noktası olarak veya herhangi bir ekstrem durumda dosyaların kurtarılması işlemi için kullanılır. Eğer bir NAS cihazının server modu varsa, ayrıca e-posta, çoklu medya, veri tabanı veya küçük işyerleri için tarayıcı server’ı olarak görev alabilir. Bazı yüksek kaliteli NAS ürünleri ise RAID’i desteklemek için yeterli miktarda disk alanına sahip olabilir. RAID çok sayıda hard diski tek bir mantıksal birime dönüştürerek daha iyi performans süresi, yüksek ve ihtiyaç fazlası erişilebilirlik sağlayan depolama teknolojisine verilen addır.

A-Buyer’s-Guide-to-NAS-Storage

NAS ürün kategorileri

NAS cihazları sürücü sayısına göre üç geniş kategoride gruplanırlar, sürücü desteği, sürücü kapasitesi ve ölçeklendirilebilirlik.

Üst-düzey veya firma NAS’ı: Üst düzey pazarda iş dünyası çok yüksek miktardaki dosyaların depolanmasına ihtiyaç duyar. Bunlara sanal makine görüntüleri de dahildir. Üst düzey NAS, NAS kümeleme özellikleri ve hızlı erişim sağlar.

Orta seviye NAS: Bu tipte bir NAS birkaç yüz terabaytlık veri ihtiyacı duyan orta ölçekli bir firmanın ihtiyacını karşılayacak şekilde çalışır. Orta seviye NAS cihazları küme olarak kullanılamazlar, bununla birlikte birden fazla NAS cihazı gerektiren durumlarda dosya sistemi silolarının kurulması söz konusudur.

Düşük seviyeli veya masaüstü NAS’ı: Bu tipte NAS çözümlerinde hedef küçük firmalar veya lokal dosya paylaşımına ihtiyaç duyan ev kullanıcılarıdır. Bu piyasanın her geçe gün biraz daha NAS bulut modeline doğru yöneldiğini söyleyebiliriz.

buff_TS_LS_groupshot

NAS’ın zamana bağlı değişimi

Zamanla, NAS cihazlarının temel fonksiyonları görselliği destekleyecek şekilde geliştirildi. Üst düzey NAS ürünleri ayrıca veri çoğaltılması, flash depolama, çoklu protokol erişim ve çoğaltma işlemlerini destekleyebilir.

NAS’ın gelişimini yönetebilmek için, NAS üreticileri küme NAS sistemlerini öneriyorlar. Küme NAS sistemi, çoklu NAS noktalarında eş zamanlı olacak şekilde dağıtımı yapılmış bir dosya sistemidir. Kümeleme işlemi sayesinde NAS, dosyanın fiziksel konumundan bağımsız olarak dosyalara tüm kümelenmiş düğüm noktalarından erişimin mümkün olmasını sağlar.

Bazı NAS cihazları standart işletim sistemlerinden olan Microsoft Windows gibi işletim sistemlerinde çalışırken, bazıları da üreticinin kendi ürettiği işletim sisteminde de çalışabilir. Her ne kadar internet protokolü (IP) en yaygın şekilde veri gönderiminin sağlandığı protokol  olsa da, bazı orta seviye Pazar NAS ürünleri NFS isimli ağ dosya sistemini, Internetwork Packet Exchange sistemini, NetBIOS sistemini veya yaygın internet dosya sistemleri protokollerini de destekleyebilir. Üst düzey NAS ürünleri ise Gigabit Ethernet isimli sistemi, ağ boyunca daha hızlı veri transferi kurabilmek için destekleyebilir.

Geleneksel NAS – verinin farklı makinelerde tutulduğu NAS

Geleneksel ağ-bağlantılı depo sürümünde, NAS başı – NAS kontrol fonksiyonlarını sağlayan donanım – arka plandaki depo alanlarına internet bağlantısı ile bağlantı sağlar. Verinin farklı makinelerde tutulduğu NAS’ta ise depo yöneticisi daha büyük başlıklar yerleştirerek depo kapasitesini arttırmak için ek hard diskler kullanır.

WhatsApp WhatsApp 'dan yazın.