+90 312 911 6060 serkan@weteknoloji.com

SAN Nedir?

SAN (depolama alan ağı) çok yüksek hızlı ağ depolama cihazlarına verilen addır. Bu sistem ayrıca depolama cihazlarını server’larla bağlantılı olacak şekilde kullanır. Blok-seviyesi depolama sağlar ve bu depolama tüm ağ server’ları içerisinde çalışan uygulamalar tarafından erişilebilir bir haldedir. SAN depolama cihazları içerisinde şerit kütüphaneleri ve disk-tabanlı cihazlar da içerebilir. Bunlara örnek olarak RAID donanımlarını gösterebiliriz.

SAN vs. DAS Performansı

Organizasyonlar genel olarak depolama alan ağı tercih ederler çünkü bu depolama yöntemi DAS, yani doğrudan bağlamalı depolamaya göre daha fazla esneklik, erişilebilirlik ve performans sunar. SAN bir depo alanını serverlardan alarak başka bir yere koyması sayesinde söz konusu depo alanının tüm uygulamalar tarafından erişilebilir olmasını sağlar, bu sayede depolama kullanımlarını da geliştirme eğilimindedir. Depolama kullanımları gelişimleri genelde organizasyonların ek depolama donanımları satın alma ihtiyacını da sonraya bırakma imkanı tanır. Bu sayede şirketlerin maddi açıdan ve daha az veri merkezi alanı açısından kar sağlamaları söz konusudur.

cw_700x700_airspeed5000Overview

Yüksek hızlı bağlantıları sayesinde (genelde fiber optik kanal), SAN’lar DAS’lara oranla genelde daha yüksek performans sağlarlar. Ayrıca SAN’lar serverların veri merkezlerine çoklu bağlantı imkanı da sağlarlar. Bu sayede erişilebilirlik imkanlarını da arttırırlar. Ek olarak, depolamanın serverlardan ayırılması serverlardaki bilgisayar kaynaklarının da serbest kalmasını sağlar. Bu sayede bilgisayar depolama ile ilgisi olmayan işlemler için kaynaklarını yönlendirebilir.

SAN yönetim işlemlerini basitleştiriyor

SAN depolama sistemleri yedek alınması ve ekstrem durumların oluşması halinde verilen korunması işlemleri için idealdir. SAN içerisinde, veri bir depolama cihaz içerisinden bir diğerine server ile etkileşime geçmeden taşınabilir. Bu yedekleme işlemini hızlandırarak serverda yedekleme için CPU kullanımı ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca, çoğu SAN ağın coğrafi açıdan daha uzun mesafeleri kat edebilmesi için fiber optik kablolama teknolojisini veya diğer ağ protokollerini kullanılırlar. Bu SAN’ı şirketlerin verilerinin yedeklerini uzak noktalarda tutabilmesi için daha tercih edilebilir yapar.

SAN kullanmak bazı yönetici görevlendirmelerini de basitleştirir. Bu sayede şirketler normalde olduğundan daha az sayıda IT personeli çalıştırmayı tercih eder veya bazı IT çalışanlarının diğer işlerle uğraşması mümkün hale gelir. SAN yardımıyla serverların yeniden başlatılmaları da söz konusudur. Bu sayede serverda yapılacak değişimlerin sorunsuz bir şekilde halledilmesi ve sürecin kısaltılması da söz konusudur.

d-link-DSN-5210-xStack-12-Bays-SAN-Array

SAN alternatifleri

SAN’ın piyasalara çıkışından önce, genelde doğrudan bağlantılı depolama cihazları olarak bilinen DAS’ler kullanılmaktaydı. Adından da anlaşılacağı üzere doğrudan bağlamalı depolamada, doğrudan servera bağlantı kurulmaktadır. Bu cihazlar server üzerinde ikamet edebilirken, harici bir cihaz olarak da tercih edilebilmektedirler. Günümüzde çoğu küçük şirket halen daha DAS sistemlerini kullanmaya devam etmektedir. Çünkü bu sistemler SAN’a göre maddi açıdan çok daha uygun sistemlerdir. Bununla birlikte, büyük şirketler SAN’ı düzenli olarak kullanarak aradaki masraf farkını egale de edebilmektedirler.

İnsanlar zaman zaman SAN terimini NAS terimi ile karıştırmaktadırlar. NAS, ağ bağlantılı depolama sistemidir. İki sistemin birbirinden ayrılması her bir kısaltmanın son harfinde yatmaktadır. Bir SAN depolama alan ağı, yani gerçek bir ağdır. Bununla birlikte NAS, ağ eklemeli depolama, yani bir IP ağında bulunan depolama cihazına referans veren bir cihazdır. SAN’lar serverlar için blok-seviyesi depolama sağlarken, bir NAS cihazı ise son kullanıcılar içni dosya – seviyesinde depolama sağlamaktadır. Örneğin şirket severlarınızdaki posta uygulaması bir SAN kullanarak tüm mesajları, kontaktları ve diğer ihtiyaç duyulan verileri içerisinde barındırabilir. Farkını gösterebilmek içinse şöyle bir örnek verebiliriz; bir son kullanıcı NAS cihazını kullanarak dosyaları kaydedebilir. Bunlara örnek olarak word dökümanlarını veya excel dökümanlarını gösterebiliriz. İşletim sistemleri SAN’ı bir disk olarak görürlerken, NAS’ı ise bir dosya server’ı olarak görürler.

İşleri biraz daha karmaşık hale getirmek için, bazı depolama sistemleri hibrit bir yaklaşım sergileyerek, bazı SAN özelliklerini bazı NAS özellikleri ile birlikte sunmaktadır. NAS cihazları içerisine SAN eklemek de ayrıca mümkündür.

HD eSAN II400

SAN uygulaması

Basit bir SAN kurumulu için, sadece üç temel bileşene ihtiyaç duyarsınız: bir SAN switch’i, bir depolama cihazı ve serverı. Ayrıca çeşitli elemanları birbirlerine bağlayabilmek için kablolara ihtiyacınız olacağı gibi, SAN yönetim yazılımına da ihtiyaç duyarsınız. SAN sisteminin yapısı genelde boyutuna ve şirketin ihtiyacına göre şekillenir.

WhatsApp WhatsApp 'dan yazın.